Als je de beginsituatie van je leerlingen vaststelt, je lesdoel opstelt, je vragen, opdrachten en activiteiten bedenkt, dan kun je dat doen op basis van het kennisniveau van je leerlingen.
In deze serie van zes posts zal ik meer op de verschillende kennisniveaus ingaan; het eerste niveau 'onthouden' is hier beschreven. Het tweede kennisniveau is 'begrijpen', het volgende kennisniveau is 'toepassen'. Ofwel het werkelijk gebruiken van de kennis.
De volgende drie kennisniveaus zijn analyseren, evalueren en creëren. Zoals al eerder vermeld is er veel informatie te vinden op talentstimuleren.nl, deze site heb ook ik gebruikt voor deze post. Ik zou natuurlijk naar deze site kunnen verwijzen, maar door het op deze blog te zetten, na te denken over de informatie, toepassen in de klas etc. leer ik er zelf veel meer van. En dat was eigenlijk (ook) het idee van deze blog.
Analyseren is de vaardigheid om informatie op te delen in onderdelen zodat de (organisatorische) structuur kan worden begrepen en bestudeerd.
De leerdoelen kunnen als volgt omschreven worden:
De leerling herkent onuitgesproken aannames (dit kan ook gewoon in een kinderboek zijn)
De leerling herkent fouten in de logica van redenering (anoniem bespreken van gemaakt fouten)
De leerling onderscheidt feiten van gevolgtrekkingen (conclusies)
De leerling evalueert de relevantie van informatie, dus wat is de waarde van de informatie met betrekking tot de opdracht.
Actiewoorden die je kunt gebruiken (bij je lesdoel, beginsituatie of opdrachten):
analyseren, scheiden, orden, uitleggen, verbinden, classificeren, deconstrueren, vergelijken, selecteren, afleiden, splitsen in delen, beschrijven van patronen, bewijzen voor.., conclusies, aangeven.
Vragen die je kunt stellen:
- welke gebeurtenis zou niet gebeurd zijn als..?
- als..wat betekent dat dan voor..?
- op welke manier is...hetzelfde als..?
- wat zijn andere mogelijke uitkomsten?
- waarom gebeurde..?
- kun je uitleggen wat er gebeurde toen..?
- welke problemen kom je tegen bij..?
- kun je onderscheid maken tussen... en...?
- wat waren de motieven voor..?
- wat was het keerpunt..?
Als je het lastig vindt om deze vragen over de leerstof te stellen, begin dan met dit soort vragen te stellen over een (prenten)boek. Ook jonge leerlingen kunnen analyseren.
Het is ook handig om voor jezelf een 'spiekbriefje' te hebben zodat je de vragen bij verschillende kennisniveaus altijd bij de hand hebt. Ik heb zelf een waaier gemaakt met zes bladen, je kunt ook per vraag een kaartje maken. Wat werkt voor jou...als je maar vragen gaat stellen op een hoger kennisniveau dan 'onthouden' en 'begrijpen'.
Activiteiten: enquête, verslag, mobiel, verslag, grafiek, spreadsheet, kaart, onderzoeksverslag, beschouwing, overzicht waarin kritische stappen worden weergegeven, vragenlijst om aan informatie te komen, documentaire